Ciasteczka korzenne
Upiecz tradycyjne pierniczki w domu, które są natychmiast miękkie.
Składniki
Surowce
- 500 g mąka samozbrylająca
- 160 g Kryształ cukru
- 120 g Hera
- 160 g Miód
- 1 Łyżka proszek do pieczenia
- 1 łyżka Mielony cynamon
- 2 szt jajka
- 1 szt Jajko do rozcierania
Lukier cukrowy do dekoracji
- 1 szt białka jaj
- 200 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Doprowadź cukier, śledzie i miód do wrzenia.
W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Dodaj lekko schłodzoną mieszankę miodu do mąki i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj jajka, uformuj ciasto i odstaw je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy różne kształty. Przed pieczeniem posmaruj pierniki roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 175°C przez około 10 minut. Po upieczeniu posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i łyżką mleka.
Piernik można udekorować polewą cukrową wykonaną z białek jaj i cukru pudru. Przesiać cukier puder. Najpierw dodaj 2 łyżeczki cukru do białka jaja i stopniowo dodawaj resztę cukru. Wszystko razem wymieszać trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.
Udekoruj pierniki według własnej wyobraźni, używając woreczka cukierniczego.