REKLAMA

Ciasteczka korzenne

Upiecz tradycyjne pierniczki w domu, które są natychmiast miękkie.

REKLAMA

Składniki

porcje
30

Surowce

  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 160 g Kryształ cukru Dodano do
  • 120 g Hera Dodano do
  • 160 g Miód Dodano do
  • 1 Łyżka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka Mielony cynamon Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 1 szt Jajko do rozcierania Dodano do

Lukier cukrowy do dekoracji

  • 1 szt białka jaj Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Doprowadź cukier, śledzie i miód do wrzenia.

2. Krok

W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i cynamonem.

3. Krok

Dodaj lekko schłodzoną mieszankę miodu do mąki i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Następnie dodaj jajka, uformuj ciasto i odstaw je do lodówki na co najmniej 2 godziny.

5. Krok

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy różne kształty. Przed pieczeniem posmaruj pierniki roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 175°C przez około 10 minut. Po upieczeniu posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i łyżką mleka.

6. Krok

Piernik można udekorować polewą cukrową wykonaną z białek jaj i cukru pudru. Przesiać cukier puder. Najpierw dodaj 2 łyżeczki cukru do białka jaja i stopniowo dodawaj resztę cukru. Wszystko razem wymieszać trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.

7. Krok

Udekoruj pierniki według własnej wyobraźni, używając woreczka cukierniczego.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy