REKLAMA

Ciasteczka kakaowe

Miłe, interesujące i smaczne. :)

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 180 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 50 g kakao Dodano do
  • 115 g masło Dodano do
  • 90 g cukier Dodano do
  • 1 szt żółtko jajka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Mocnej kawy, np. espresso Dodano do
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W pierwszej misce mieszamy masło, cukier, żółtko, kawę i ekstrakt waniliowy.

2. Krok

W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę i kakao.

3. Krok

Wszystkie składniki mieszamy razem do formy kuli.

4. Krok

Pozostawimy w lodówce na około 20 minut.

5. Krok

Często dzielimy się na małe kawałki i „turlamy” je w dłoniach najpierw do kulki, a potem nieco naciskamy na boki, aby powstał bardziej owalny kształt.

6. Krok

Umieścimy na blasze (lekko przyciskając) i szpatułką przyciskamy przez środek, aby uzyskać podobieństwo do ziarna kawy.

7. Krok

Podgrzewamy rurę do 165 °C i pieczemy przez 10 minut.

8. Krok

Jeśli zrobisz je nieco większe, piecz je o minutę lub dwie dłużej).

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy