REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QopZCAAZsfP0b0VndzRX/34f10726fde87e0ae36cb8c9baabcc.jpeg)
Ciasteczka kakaowe
Miłe, interesujące i smaczne. :)
REKLAMA
Składniki
porcje
30
- 180 g mąka samozbrylająca
- 50 g kakao
- 115 g masło
- 90 g cukier
- 1 szt żółtko jajka
- 2 łyżka stołowa Mocnej kawy, np. espresso
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W pierwszej misce mieszamy masło, cukier, żółtko, kawę i ekstrakt waniliowy.
2. Krok
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę i kakao.
3. Krok
Wszystkie składniki mieszamy razem do formy kuli.
4. Krok
Pozostawimy w lodówce na około 20 minut.
5. Krok
Często dzielimy się na małe kawałki i „turlamy” je w dłoniach najpierw do kulki, a potem nieco naciskamy na boki, aby powstał bardziej owalny kształt.
6. Krok
Umieścimy na blasze (lekko przyciskając) i szpatułką przyciskamy przez środek, aby uzyskać podobieństwo do ziarna kawy.
7. Krok
Podgrzewamy rurę do 165 °C i pieczemy przez 10 minut.
8. Krok
Jeśli zrobisz je nieco większe, piecz je o minutę lub dwie dłużej).