REKLAMA
Chruściki
REKLAMA
Składniki
porcje
40
- 300 g mąka samozbrylająca
- 250 g twaróg
- 3 kawałek jajko
- 60 g roztopione masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki Rum
- 1 łyżka stołowa cukier
- Szczypta Sól
- Olej roślinny
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Wszystko razem mieszamy w dużej misce (poza olejem i cukrem pudrem). Powstaje elastyczne, jednolite i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na oprószonej mąką desce do grubości 4 - 5 mm i za pomocą noża do ciasta lub noża wycinamy typowy kształt dla pączków. Każdy kawałek nacinamy w środku. Smażymy je na patelni w rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy tylko zaczną nabierać złotego koloru, przenosimy pączki na tackę wyłożoną papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem. Proste drożdżowe pączki karnawałowe są gotowe. Smacznego!