REKLAMA

Źródło: Youtube

Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe

Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g másla Dodano do
  • w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 2 żółtka jajek Dodano do
  • 20 g drożdży świeżych lub g drożdży instant Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • marmolada Dodano do
  • dżem lub powidła do smarowania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną się pienić.

2. Krok

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i żółtka jajek, i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Krok

3. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

4. Krok

4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

5. Krok

5. Po upływie godziny ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na trójkąty.

6. Krok

6. Na każdym trójkącie nałóż odrobinę marmolady, dżemu lub powideł, a następnie zwiń trójkąty w kształt rogalików.

7. Krok

7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw je na kolejne 20-30 minut, aż podwoją swoją objętość.

8. Krok

8. Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

9. Krok

9. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy