Źródło: Youtube
Chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe
Ten przepis na rogaliki krucho-drożdżowe wystarcza na około 20-25 sztuk, a ich przygotowanie zajmie Ci około 2 godziny (w tym czasie, kiedy ciasto rośnie). Smacznego!
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g másla
- w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka jajek
- 20 g drożdży świeżych lub g drożdży instant
- szczypta soli
- marmolada
- dżem lub powidła do smarowania
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i żółtka jajek, i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
5. Po upływie godziny ciasto rozwałkuj na cienkie placki i pokrój na trójkąty.
6. Na każdym trójkącie nałóż odrobinę marmolady, dżemu lub powideł, a następnie zwiń trójkąty w kształt rogalików.
7. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw je na kolejne 20-30 minut, aż podwoją swoją objętość.
8. Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
9. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.