Źródło: Oksana Ermak for iStockPhotos
Chrupiące ciasteczka orkiszowe
Każdy piekarz, profesjonalista czy amator, wie, że kluczem do sukcesu jest eksperymentowanie. W mojej kuchni postawiłam sobie za zadanie stworzenie słodkich ciasteczek z orkiszu. Moja próba zaowocowała tymi przepysznie chrupiącymi ciasteczkami orkiszowymi, które sprawdzą się przy każdej okazji.
Składniki
- 200 g mąka orkiszowa
- 100 g cukier
- 1 jajko
- 100 g zmiękczone masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Skórka z jednej nieprzetworzonej organicznej cytryny
- 1 Szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na biszkopt orkiszowy, zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Początkujący często popełniają błąd pomijając ten krok, ale prawidłowe nagrzanie jest niezbędne dla uzyskania idealnego rezultatu pieczenia.
Do dużej miski wsyp mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki powinny być zawsze mieszane jako pierwsze. Następnie dodaj zmiękczone masło i jajko.
Wymieszaj składniki najpierw łyżką, a następnie rękami, aby uformować gładkie ciasto. Wskazówka: Umieść ciasto w lodówce na około 30 minut, aby ułatwić jego późniejszą obróbkę.
Gdy ciasto ostygnie, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jako doświadczony piekarz, spłaszczam kulki spodem szklanki, aby uzyskać ładne, równe ciasteczka.
Piec ciasteczka orkiszowe w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut na złoty kolor. Pozostaw ciasteczka do całkowitego ostygnięcia na drucianej podstawce, zanim zaczniesz się nimi delektować. Zauważysz, że po ostygnięciu staną się nieco twardsze.