Źródło: Pixabay: adoproducciones
Chrupiąca sałatka z kurczakiem na ostro
Ten przepis ma idealną równowagę między ciepłem i smakiem, a soczysty grillowany kurczak dodaje bogatej głębi całemu podniebieniu.
Składniki
- 4 Piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 2 łyżki stołowe Płatki czerwonej papryki (dostosowane do preferencji)
- 1⁄2 filiżanka pikantny sos
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 Duża sałata rzymska, posiekana
- 1 średnia czerwona cebula, cienko pokrojona
- 1 średni ogórek, pokrojony w kostkę
- 1⁄2 filiżanka Pomidorki koktajlowe, przepołowione
- 1 puszka Kukurydzy cukrowej, odsączonej i przepłukanej
- 1⁄2 filiżanka Liście kolendry
- Sok z jednej limonki
- 1 Awokado, pokrojone w plastry (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od doprawienia piersi z kurczaka oliwą z oliwek, płatkami czerwonej papryki, ostrym sosem, solą i pieprzem. Upewnij się, że każda pierś z kurczaka jest równomiernie pokryta i pozostaw ją do marynowania w lodówce przez co najmniej 15 minut.
Podczas gdy kurczak się marynuje, zacznij przygotowywać sałatkę. Będzie to również dobry moment, aby składniki sałatki osiągnęły temperaturę pokojową. Zawsze uważałem, że sałatka smakuje najlepiej, gdy składniki nie są zbyt zimne.
W dużej misce wymieszaj posiekaną sałatę, pokrojoną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki, przepołowione pomidorki koktajlowe, słodką kukurydzę i kolendrę. Wrzuć wszystko razem, aż do połączenia.
Grilluj marynowanego kurczaka na średnim ogniu, aż przestanie być różowy w środku, około 6-7 minut z każdej strony, w zależności od jego grubości. Korzystanie z termometru to świetny sposób, aby upewnić się, że jest idealnie ugotowany. Celem jest osiągnięcie temperatury wewnętrznej 165 stopni F.
Gdy kurczak nieco ostygnie, pokrój go w cienkie paski. Dodaj kurczaka, sok z limonki i plasterki awokado do salaterki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pikantna sałatka z kurczakiem jest teraz gotowa do podania. Najlepiej zjeść ją od razu, ale jeśli masz resztki, będą one doskonałym lunchem następnego dnia, jeśli będą odpowiednio przechowywane w lodówce. Upewnij się, że awokado jest odpowiednio zamknięte, aby nie zbrązowiało.