REKLAMA

Źródło: Pixabay: adoproducciones

Chrupiąca sałatka z kurczakiem na ostro

Ten przepis ma idealną równowagę między ciepłem i smakiem, a soczysty grillowany kurczak dodaje bogatej głębi całemu podniebieniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Piersi z kurczaka bez kości i skóry Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki stołowe Płatki czerwonej papryki (dostosowane do preferencji) Dodano do
  • 12 filiżanka pikantny sos Dodano do
  • Sól i czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Duża sałata rzymska, posiekana Dodano do
  • 1 średnia czerwona cebula, cienko pokrojona Dodano do
  • 1 średni ogórek, pokrojony w kostkę Dodano do
  • 12 filiżanka Pomidorki koktajlowe, przepołowione Dodano do
  • 1 puszka Kukurydzy cukrowej, odsączonej i przepłukanej Dodano do
  • 12 filiżanka Liście kolendry Dodano do
  • Sok z jednej limonki Dodano do
  • 1 Awokado, pokrojone w plastry (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zacznij od doprawienia piersi z kurczaka oliwą z oliwek, płatkami czerwonej papryki, ostrym sosem, solą i pieprzem. Upewnij się, że każda pierś z kurczaka jest równomiernie pokryta i pozostaw ją do marynowania w lodówce przez co najmniej 15 minut.

2. Krok

Podczas gdy kurczak się marynuje, zacznij przygotowywać sałatkę. Będzie to również dobry moment, aby składniki sałatki osiągnęły temperaturę pokojową. Zawsze uważałem, że sałatka smakuje najlepiej, gdy składniki nie są zbyt zimne.

3. Krok

W dużej misce wymieszaj posiekaną sałatę, pokrojoną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki, przepołowione pomidorki koktajlowe, słodką kukurydzę i kolendrę. Wrzuć wszystko razem, aż do połączenia.

4. Krok

Grilluj marynowanego kurczaka na średnim ogniu, aż przestanie być różowy w środku, około 6-7 minut z każdej strony, w zależności od jego grubości. Korzystanie z termometru to świetny sposób, aby upewnić się, że jest idealnie ugotowany. Celem jest osiągnięcie temperatury wewnętrznej 165 stopni F.

5. Krok

Gdy kurczak nieco ostygnie, pokrój go w cienkie paski. Dodaj kurczaka, sok z limonki i plasterki awokado do salaterki. Wszystko dokładnie wymieszać.

6. Krok

Pikantna sałatka z kurczakiem jest teraz gotowa do podania. Najlepiej zjeść ją od razu, ale jeśli masz resztki, będą one doskonałym lunchem następnego dnia, jeśli będą odpowiednio przechowywane w lodówce. Upewnij się, że awokado jest odpowiednio zamknięte, aby nie zbrązowiało.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy