REKLAMA
Źródło: enzodebernardo from Getty Images
Chlebkowe paluszki
Świetny przepis na domowe chlebkowe paluszki, które nadają się do dzielenia z przyjaciółmi.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 400 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szt Suche drożdże
- 250 ml woda
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wodę i olej i przetwórz na gładkie ciasto. Pozostaw do odpoczynku na 10 minut.
2. Krok
Rozwałkuj ciasto na desce posypanej mąką i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Krok
Często kroj na cienkie paski i układaj na blasze.
4. Krok
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut lub do momentu, aż kijki będą złociste.
5. Krok
Po wyjęciu z piekarnika, pozwól pałkom ostygnąć. Podawaj je samodzielnie lub jako dodatek do zupy lub sałatki. Smacznego!