Źródło: enlightenedmedia2 from Canva
Chleb pszenny na drożdżach
Domowy chleb pszenny na drożdżach. Bardzo prosty do przygotowania, a efekt końcowy zapewni Ci domowy smak i aromat. Kiedy upieczemy chleb samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niego trafia. Chleb na drożdżach jest podstawą każdej kuchni.
Składniki
- 500 g Mąka pszenna
- 30 g świeże drożdże
- 1 szklanky ciepła woda
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
W małym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i pozostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj do niej aktywne drożdże. Wyrabiaj ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy się uda, przykryj misę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiaj je ponownie przez około 5 minut, a następnie formuj bochenek. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy na chleb lub ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj formę ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut. W tym czasie ciasto powinno ponownie urosnąć.
Rozgrzej piekarnik do 220°C i piecz chleb przez 30-35 minut, do momentu kiedy będzie złocisty i chrupiący. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.