Źródło: oleksandranaumenko from Canva
Chleb na zakwasie żytnim
Tradycyjny, domowy chleb na zakwasie żytnim. Idealny na śniadanie czy kolację.
Składniki
Zakwas
- 100 g Mąka żytnia
- 100 ml woda
Ciasto
- 200 g zakwas żytni
- 900 g Mąka pszenna
- 600 ml woda
- 20 g sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj zakwas. W słoiku wymieszaj mąkę żytnią z ciepłą wodą. Odstaw na 24h w ciepłe miejsce.
Po upływie 24h odlej połowę zakwasu, dodaj 100g mąki żytniej i 100ml ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na kolejne 24h.
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj zakwas, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 15 minut aż będzie elastyczne.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 2-3h.
Następnie uformuj bochenek i odstaw na kolejne 2h.
Rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia chleba do 250 stopni C. Chleb wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni C i piecz kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleba, ostudź go na kratce.