REKLAMA

Źródło: oleksandranaumenko from Canva

Chleb na zakwasie żytnim

Tradycyjny, domowy chleb na zakwasie żytnim. Idealny na śniadanie czy kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
1

Zakwas

  • 100 g Mąka żytnia Dodano do
  • 100 ml woda Dodano do

Ciasto

  • 200 g zakwas żytni Dodano do
  • 900 g Mąka pszenna Dodano do
  • 600 ml woda Dodano do
  • 20 g sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

1440 min.
1. Krok

Przygotuj zakwas. W słoiku wymieszaj mąkę żytnią z ciepłą wodą. Odstaw na 24h w ciepłe miejsce.

2. Krok

Po upływie 24h odlej połowę zakwasu, dodaj 100g mąki żytniej i 100ml ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw na kolejne 24h.

3. Krok

Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj zakwas, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto około 15 minut aż będzie elastyczne.

4. Krok

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 2-3h.

5. Krok

Następnie uformuj bochenek i odstaw na kolejne 2h.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia chleba do 250 stopni C. Chleb wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni C i piecz kolejne 30 minut.

7. Krok

Po upieczeniu chleba, ostudź go na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

346 przepisy

Obiad

2160 przepisy

Dania mięsne

1115 przepisy

Śniadanie

472 przepisy

Kolacja

2021 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy