REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix - porady, wsparcie, przepisy

Bułki wrocławskie

Tradycyjne bułki wrocławskie to nieodłączny element wrocławskiego krajobrazu. Są lekkie, chrupiące i idealnie komponują się z masłem czy dżemem. Wyrób własnej, domowej wersji to prawdziwa satysfakcja!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 ks jajka Dodano do
  • 40 g drożdży świeżych Dodano do
  • 2 Okulary ciepłego mleka Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.

2. Krok

W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiaj ciasto około 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do rąk.

3. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

4. Krok

Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na równą ilość części. Zwilż ręce wodą i formuj z nich bułki.

5. Krok

Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je i zostaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.

6. Krok

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Bułki piecz około 15-20 minut na złoty kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy