REKLAMA

Źródło: Lilechka75 from Getty Images

Bułeczki z makiem

Przepis na bułeczki z makiem na zakwasie, idealne na śniadanie lub przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
20

W drodze:

  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 kawałek Drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Masło Dodano do

Nadzienie:

  • 200 g Mak Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 1 kawałek Jajko do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i zalać mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut, aż powstanie piana.

2. Krok

Do miski z drożdżami dodać mąkę, pozostały cukier, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Zagnieść gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

3. Krok

Wymieszać miód ze zmielonym makiem i cukrem waniliowym. Wstawić do mikrofalówki na 1 minutę i dokładnie wymieszać. Nadzienie może być dość gęste, ale ładnie się rozprowadzi podczas pieczenia.

4. Krok

Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek i równomiernie rozprowadzić na nim nadzienie. Następnie pokroić naleśnik na 8 trójkątów i zwinąć każdy w rulon.

5. Krok

Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą ładnie złociste.

7. Krok

Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy