Źródło: Lilechka75 from Getty Images
Bułeczki z makiem
Przepis na bułeczki z makiem na zakwasie, idealne na śniadanie lub przekąskę.
Składniki
W drodze:
- 500 g Zwykła mąka
- 1 kawałek Drożdże
- 250 ml Mleko
- 2 kawałek jajka
- 100 g Cukier
- szczypta soli
- 200 g Masło
Nadzienie:
- 200 g Mak
- 100 g Miód
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 1 kawałek Jajko do rozcierania
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i zalać mlekiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 10 minut, aż powstanie piana.
Do miski z drożdżami dodać mąkę, pozostały cukier, jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Zagnieść gęste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Wymieszać miód ze zmielonym makiem i cukrem waniliowym. Wstawić do mikrofalówki na 1 minutę i dokładnie wymieszać. Nadzienie może być dość gęste, ale ładnie się rozprowadzi podczas pieczenia.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek i równomiernie rozprowadzić na nim nadzienie. Następnie pokroić naleśnik na 8 trójkątów i zwinąć każdy w rulon.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będą ładnie złociste.
Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.