Źródło: Daniel_Dash from Canva
Bułeczki z jagodami
Bułeczki z jagodami to jedna z moich ukochanych wypieków. Najlepsze są na ciepło, kiedy jagody są jeszcze lekko rozgrzane, a ciasto miękkie i puszyste. To idealny przysmak na podwieczorek dla całej rodziny, szczególnie że przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie.
Składniki
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 75 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 150 ml zimnego mleka
- 200 g jagód
- jajko do posmarowania bułeczek
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wymieszać.
Dodajemy masło pokrojone w kostkę i siekamy je z mąką, aż powstanie nam konsystencja kruszonki. Tutaj warto przyspieszyć pracę, aby masło nie zdążyło się zbytnio rozgrzać.
Dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, można dodać trochę mąki.
Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy, aby je równomiernie rozprowadzić.
Z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec smarujemy bułeczki rozbitym jajkiem. To nada im pięknego koloru podczas pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Gotowe bułeczki ostudzić na kratce.