REKLAMA

Źródło: Daniel_Dash from Canva

Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami to jedna z moich ukochanych wypieków. Najlepsze są na ciepło, kiedy jagody są jeszcze lekko rozgrzane, a ciasto miękkie i puszyste. To idealny przysmak na podwieczorek dla całej rodziny, szczególnie że przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 300 g mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 75 g cukru Dodano do
  • 100 g zimnego masła Dodano do
  • 150 ml zimnego mleka Dodano do
  • 200 g jagód Dodano do
  • jajko do posmarowania bułeczek Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Wymieszać.

2. Krok

Dodajemy masło pokrojone w kostkę i siekamy je z mąką, aż powstanie nam konsystencja kruszonki. Tutaj warto przyspieszyć pracę, aby masło nie zdążyło się zbytnio rozgrzać.

3. Krok

Dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, można dodać trochę mąki.

4. Krok

Do ciasta dodajemy jagody i delikatnie mieszamy, aby je równomiernie rozprowadzić.

5. Krok

Z ciasta formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Na koniec smarujemy bułeczki rozbitym jajkiem. To nada im pięknego koloru podczas pieczenia.

7. Krok

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż bułeczki będą ładnie zarumienione.

8. Krok

Gotowe bułeczki ostudzić na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy