:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WavchHCvpY4hRw5h4Bbs/32882fa1ad22c18486a0faf7005232.png)
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Delikatne, puszyste pieczone bułeczki, jak od babci.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąka samozbrylająca
- 350 ml mleko
- 20 g świeże drożdże
- 1 kawałek jajko
- 2 łyżka stołowa cukier kryształ
- 50 g masło
- 1⁄2 łyżeczka sól
Zawartość
- 250 g powidła śliwkowe
Najnowsze ulotki
Procedura
PROCEDURA: Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zagnieść ciasto na drożdże. Pozostawiamy na około 15 minut.
Wszystkie składniki mieszamy razem. Ja mieszam w robocie przez 20 minut. Ciasto musi być gładkie i musi odchodzić od ścianek miski.
Po wymieszaniu odstawiamy na 60 minut (osobiście zawsze wkładam przykryte naczynie do piekarnika, w którym właśnie włączam światło).
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je, kroimy na małe kwadraty. Następnie nadziewamy dżemem (możemy wybrać także inne nadzienie: twarożek, nutella, mak).
Tworzymy bułki, które wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zakryjemy bułeczki i pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Podczas gdy bułeczki kwaszą, nagrzewamy piekarnik.
Bułki pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
PODANIE: Pieczywo posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ciepłym mlekiem.
Wróćmy w czasie, z powrotem do naszego dzieciństwa, dzięki tym fantastycznym pieczonym bułeczkom.