REKLAMA

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Delikatne, puszyste pieczone bułeczki, jak od babci.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ciasto

  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 350 ml mleko Dodano do
  • 20 g świeże drożdże Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do

Zawartość

  • 250 g powidła śliwkowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

210 min.
1. Krok

PROCEDURA: Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zagnieść ciasto na drożdże. Pozostawiamy na około 15 minut.

2. Krok

Wszystkie składniki mieszamy razem. Ja mieszam w robocie przez 20 minut. Ciasto musi być gładkie i musi odchodzić od ścianek miski.

3. Krok

Po wymieszaniu odstawiamy na 60 minut (osobiście zawsze wkładam przykryte naczynie do piekarnika, w którym właśnie włączam światło).

4. Krok

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je, kroimy na małe kwadraty. Następnie nadziewamy dżemem (możemy wybrać także inne nadzienie: twarożek, nutella, mak).

5. Krok

Tworzymy bułki, które wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Zakryjemy bułeczki i pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

7. Krok

Podczas gdy bułeczki kwaszą, nagrzewamy piekarnik.

8. Krok

Bułki pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

9. Krok

PODANIE: Pieczywo posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ciepłym mlekiem.

10. Krok

Wróćmy w czasie, z powrotem do naszego dzieciństwa, dzięki tym fantastycznym pieczonym bułeczkom.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy