REKLAMA

Bruschetta oryginalny przepis

Bruschetta to tradycyjna włoska przystawka, która pojawia się na stole, aby zaostrzyć apetyt przed daniem głównym. Składa się z kromek chleba z różnymi nadzieniami, suszonych na grillu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałki Białego chleba Dodano do
  • 3 kawałki pomidor Dodano do
  • 30 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 10 g Krem balsamiczny Dodano do
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 30 g Zieloni Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Podpiec chleb na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. W piekarniku nagrzanym do 200°C zajmie to od trzech do pięciu minut (w zależności od wielkości bochenka).

2. Krok

Za pomocą półcentymetrowego żeberka pokrój pomidory w drobną kostkę. Drobno posiekaj trzy ząbki czosnku.

3. Krok

Rozgrzej patelnię, skrop oliwą z oliwek, a następnie dodaj pomidory i czosnek. Gotować przez minutę lub dwie, aby je podgrzać i zachować smak świeżych pomidorów. Następnie wlać krem balsamiczny, wymieszać i zdjąć z ognia.

4. Krok

Polej opieczone kromki chleba pozostałą oliwą z oliwek, po trochu na raz. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i drobno posiekanymi ziołami - cokolwiek masz pod ręką - a na wierzchu ułożyć podgrzane pomidory. Podawać jako aperitif, ewentualnie z kieliszkiem wina.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy