REKLAMA

Bruschetta oryginalny przepis

Bruschetta to tradycyjna włoska przystawka, która pojawia się na stole, aby zaostrzyć apetyt przed daniem głównym. Składa się z kromek chleba z różnymi nadzieniami, suszonych na grillu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 kawałki Białego chleba Dodano do
  • 3 kawałki pomidor Dodano do
  • 30 ml oliwy z oliwek Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 10 g Krem balsamiczny Dodano do
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 30 g Zieloni Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Podpiec chleb na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. W piekarniku nagrzanym do 200°C zajmie to od trzech do pięciu minut (w zależności od wielkości bochenka).

2. Krok

Za pomocą półcentymetrowego żeberka pokrój pomidory w drobną kostkę. Drobno posiekaj trzy ząbki czosnku.

3. Krok

Rozgrzej patelnię, skrop oliwą z oliwek, a następnie dodaj pomidory i czosnek. Gotować przez minutę lub dwie, aby je podgrzać i zachować smak świeżych pomidorów. Następnie wlać krem balsamiczny, wymieszać i zdjąć z ognia.

4. Krok

Polej opieczone kromki chleba pozostałą oliwą z oliwek, po trochu na raz. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i drobno posiekanymi ziołami - cokolwiek masz pod ręką - a na wierzchu ułożyć podgrzane pomidory. Podawać jako aperitif, ewentualnie z kieliszkiem wina.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy