Źródło: Pixabay: Erbs55
Bounty bar
Nie jest tajemnicą, że uwielbiam czekoladę. Jest jednak jeden szczególny batonik, który uwielbiam: batonik bounty. Łatwy do zrobienia, szybki i idealny na każdą okazję. Robiłam go niezliczoną ilość razy, więc pozwól, że podzielę się z Tobą moim sekretnym przepisem.
Składniki
- 200 g starty kokos
- 200 ml Beza
- 200 g Ciemna czekolada
- 1 łyżka Olej kokosowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Połącz płatki kokosowe i śmietankę w średniej misce. Na początku może się to wydawać dziwne, ale zaufaj mi, nadaje batonowi bounty charakterystyczny smak. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Wlej masę kokosową do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zwykle używam małej formy do pieczenia bochenków, ponieważ ma idealny rozmiar. Rozprowadź masę równomiernie w formie.
Wstaw formę do lodówki na co najmniej 20 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj łyżkę tłuszczu kokosowego. Powstała czekolada będzie lekka i jedwabista.
Gdy baza kokosowa zastygnie, polej ją roztopioną czekoladą. Czekolada zastygnie w lodówce, dzięki czemu batoniki bounty będą ładne, błyszczące i chrupiące. Pokrój batoniki bounty na plasterki dowolnej wielkości.