REKLAMA
Źródło: YelenaYemchuk from Canva
Błyskawiczne placki twarogowe
Błyskawiczne placki twarogowe to proste, smaczne i satysfakcjonujące danie. Idealne na weekendowe śniadanie, drugie śniadanie, czy też lekką przekąskę. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych tą niebanalną alternatywą dla tradycyjnych naleśników.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 ks jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W misce rozgnieć twaróg widelcem.
2. Krok
Do rozgniecionego twarogu dodaj jajka, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli. Dobrze wymieszaj wszystko za pomocą miksera lub widelca.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej.
4. Krok
Z przygotowanego ciasta łyżką nakładaj placki na nagrzaną patelnię. Przykręcaj na średni ogień i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
5. Krok
Placki podawaj na małe porcje, posypane cukrem pudrem i udekorowane ulubionymi owocami. Smacznego!