Źródło: Varenie a Pečenie je Radosť
Biszkopt z jabłkami
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąka półgruboziarnista
- 200 g cukier kryształ
- 3 łyżka stołowa kakao
- 100 ml olej
- 100 ml mleko
- 2 szt jajko
- 3 szt jabłko
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Waniliowy nadzienie:
- 500 ml mleko
- 3 łyżka stołowa cukier kryształ
- 11⁄2 pakiet Waniliowego budyniu
- 100 g Tłuszcz
Karmelowy nadzienie:
- 500 ml mleko
- 3 łyżka stołowa cukier kryształ
- 11⁄2 pakiet Karmelowego budyniu
- 100 g Tłuszcz
Inne:
- 2 szt śmietanki w proszku
- cukier puder
- czekolada
- Biszkopty
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W większej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy je do poprzednich składników wraz z jajkami, mlekiem i olejem.
Blachę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wylewamy na nią ciasto.
Piec taka przygotowane ciasto około 25 minut.
Z mleka, cukru i proszku ugotujemy budyń waniliowy, który po ostygnięciu zmiksujemy z masłem.
Przygotowujemy również karmelowy nadzienie.
Na wystudowany korpus nałożymy waniliowe nadzienie i na nim umieścimy biszkopty.
Na biszkopty wlewamy karmelowy nadzienie i ciasto zostawiamy do dobrze schłodzenia w lodówce.
Na wierzch ciasta nałożymy ubitą śmietanę z cukrem i ciasto ponownie dobrze zastygnie.
Przed podaniem posypujemy bitą śmietanę czekoladą.