Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Bigos z młodej kapusty
Składniki
- 11⁄2 kg młodej kapusty
- 500 g mieszanego mięsa
- 3 ks marchewki
- 2 ks pietruszki
- 1 Objętość świeżej natki pietruszki
- 1 ks duża cebula
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 3 ks liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 Łyżka masla
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od pokrojenia mięsa na małe kawałki. Wybór różnych rodzajów mięsa doda bigosowi ciekawego smaku i tekstury. Kiełbasę kroimy w plasterki, to zdecydowanie dodaje klasycznego smaku bigosu.
Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż, aż cebula stanie się złota.
Dodaj do cebuli mięso i smaż, aż będzie całkowicie brązowe.
Następnie dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Ugotuj przez kilka minut, a potem dodaj pokrojoną na cienkie paseczki młodą kapustę.
Dodaj również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Pamiętaj, aby co pewien czas mieszać.
Bigos z młodej kapusty jest gotowy! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny na rodzinne obiady czy imprezy. Najlepiej podawać pyzy lub świeży chleb.