REKLAMA

Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Bigos to tradycyjne danie polskiej kuchni, które świetnie sprawdza się jako sycące danie na rodzinny obiad. Warto przygotować go z młodej kapusty i aromatycznej kiełbasy. To przepis, który pokocha każdy miłośnik polskich smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 ks młoda kapusta Dodano do
  • 500 gramy kiełbasa Dodano do
  • 2 Sztuka cebule Dodano do
  • 100 gramy Suszone grzyby Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 1 szczypta pieprzu Dodano do
  • 1 szczypta majeranku Dodano do
  • 1 ks czerwona papryka Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie pokrój w drobne kawałki.

2. Krok

Posiekaj kapustę i pokrój kiełbasę, paprykę na małe kawałki.

3. Krok

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.

4. Krok

Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż przez kolejne 5 minut.

5. Krok

Dodaj posiekane grzyby i kapustę. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 1 godzinę.

6. Krok

Pod koniec duszenia dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem.

7. Krok

Podawaj bigos z chlebem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy