REKLAMA
Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą
Bigos to tradycyjne danie polskiej kuchni, które świetnie sprawdza się jako sycące danie na rodzinny obiad. Warto przygotować go z młodej kapusty i aromatycznej kiełbasy. To przepis, który pokocha każdy miłośnik polskich smaków.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 ks młoda kapusta
- 500 gramy kiełbasa
- 2 Sztuka cebule
- 100 gramy Suszone grzyby
- 4 zęby czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta majeranku
- 1 ks czerwona papryka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie pokrój w drobne kawałki.
2. Krok
Posiekaj kapustę i pokrój kiełbasę, paprykę na małe kawałki.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista.
4. Krok
Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż przez kolejne 5 minut.
5. Krok
Dodaj posiekane grzyby i kapustę. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 1 godzinę.
6. Krok
Pod koniec duszenia dopraw bigos solą, pieprzem i majerankiem.
7. Krok
Podawaj bigos z chlebem.