Bezglutenowy ciasto z truskawkami
Masz truskawki w domu? Przygotuj z nich to ciasto. Bez glutenu, bez laktozy, tylko z super składników.
Składniki
Korpus
- 3 szt. jajko
- 3 łyżka stołowa Mąka kokosowa
- 3 łyżka stołowa kakao
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka stołowa masło migdałowe
- 1 łyżka stołowa olej kokosowy
- 2 łyżka stołowa Kaktusowy syrop
- 5 łyżka stołowa woda
Warstwa truskawkowa
- 3 kubek Truskawka
- 11⁄2 Pakiet budyń truskawkowy w proszku
- 2 łyżka stołowa miód lub słodzik
- 5 łyżka stołowa woda
- budyń waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy białka na sztywną pianę.
Żółtka wymieszaj z olejem, masłem migdałowym, syropem daktylowym i wodą.
Następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu mieszamy z białkami ubitymi na sztywno.
Często dajemy do okrągłej formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Puddingowy proszek mieszamy w wodzie.
Truskawki z słodzikiem miksujemy blenderem ręcznym. Wszystko razem mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Pozwólmy jej trochę ostygnąć.
Masę nałożyć na upieczony spód i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dekorujemy i podajemy.