Beza Pavlova
Beza Pavlova to delikatny i puszysty deser z białek jajek, który jest idealnym wyborem na specjalną okazję. Ta wersja bezy Pavlova ma chrupiącą skorupkę z zewnątrz i miękkie wnętrze, które topi się w ustach. Wierzch dekoruje się bitą śmietaną oraz świeżymi owocami.
Składniki
- 4 Białka jaj
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- owoce (np. maliny, truskawki, jagody)
- śmietana do ubicia
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj piekarnik, rozgrzej go do temperatury 150 stopni C.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubij białka na sztywną pianę. Powinno to potrwać około 5 minut.
Stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając pianę.
Na koniec dodaj ocet i skrobię kukurydzianą, a następnie delikatnie wymieszaj.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj wierzch ciasta w okrąg (około 20 cm śred).
Delikatnie wklep widelcem spód ciasta, aby powstały w nim dołki. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut, aż wierzch bezy będzie suchy i chrupiący.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w piekarniku, aby się wystudziła.
Ubić śmietanę na sztywno i ułożyć ją na bezie.
Dodaj do śmietany owoce i podawaj.