REKLAMA

Źródło: Pexels

Beza pavlova

Delikatny, chrupiący i kremowy deser, który zawsze robi wrażenie!

REKLAMA
13 szybkich i łatwych świeżych deserów na letnie dni

Przepis można znaleźć w tym artykule

13 szybkich i łatwych świeżych deserów na letnie dni

Składniki

porcje
12

Surowce

  • 7 białek jaj Dodano do
  • 250 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka vinegar v1 Dodano do

Krem

  • 500 g mascarpone Dodano do
  • 250 ml bitej śmietany Dodano do
  • strączek wanilii Dodano do
  • ulubione owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Najpierw ubijamy białka z cukrem na sztywno. Ubijaj naprawdę długo i pod koniec dodaj łyżeczkę octu.

2. Krok

Przygotuj 2 kawałki papieru do pieczenia i narysuj na nim okrąg (średnica tortu, który chcesz mieć).

3. Krok

Masę podziel na 2 części i każdą część ułóż na wielkość pożądanego okręgu. Weź pod uwagę, że ciasto ma tendencję do rozciągania się podczas pieczenia o ok. pół centymetra. Obie blachy piecz jednocześnie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Obserwuj. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz i pięknie wilgotne w środku.

4. Krok

Podczas gdy blachy się pieką, przygotuj nadzienie. Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną. Dodaj wanilię.

5. Krok

Przygotuj schłodzone blachy. Na pierwszej ostrożnie rozsmaruj połowę nadzienia, posyp owocami i połóż drugą. Na wierzchu ułóż warstwę pozostałego nadzienia i udekoruj owocami.

Uwagi (2)

Elzbieta_Tylska 23.04.2023

Śmietanę ubitą dzielimy na dwa krążki i pieczemy . Coś tu nie tak . Chyba ubite białka pieczemy. Niech autor poprawi tekst. Bo wyjdzie plajta a nie beza. !!!!@@@@@ .

Elzbieta_Tylska 22.04.2023

Upiec mam ubitą śmietanę czy ubite białka. Może autor odpowie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy