Źródło: Pexels
Beza pavlova
Delikatny, chrupiący i kremowy deser, który zawsze robi wrażenie!
Składniki
Surowce
- 7 białek jaj
- 250 g cukier kryształ
- 1 łyżeczka vinegar v1
Krem
- 500 g mascarpone
- 250 ml bitej śmietany
- strączek wanilii
- ulubione owoce
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw ubijamy białka z cukrem na sztywno. Ubijaj naprawdę długo i pod koniec dodaj łyżeczkę octu.
Przygotuj 2 kawałki papieru do pieczenia i narysuj na nim okrąg (średnica tortu, który chcesz mieć).
Masę podziel na 2 części i każdą część ułóż na wielkość pożądanego okręgu. Weź pod uwagę, że ciasto ma tendencję do rozciągania się podczas pieczenia o ok. pół centymetra. Obie blachy piecz jednocześnie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Obserwuj. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz i pięknie wilgotne w środku.
Podczas gdy blachy się pieką, przygotuj nadzienie. Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną. Dodaj wanilię.
Przygotuj schłodzone blachy. Na pierwszej ostrożnie rozsmaruj połowę nadzienia, posyp owocami i połóż drugą. Na wierzchu ułóż warstwę pozostałego nadzienia i udekoruj owocami.
Uwagi (2)
Upiec mam ubitą śmietanę czy ubite białka. Może autor odpowie.
Śmietanę ubitą dzielimy na dwa krążki i pieczemy . Coś tu nie tak . Chyba ubite białka pieczemy. Niech autor poprawi tekst. Bo wyjdzie plajta a nie beza. !!!!@@@@@ .