:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/x5ny0VF-OaxVvoI_-xhP/d367e8aef29bcc2488b4aade21a501.jpeg)
Źródło: Geo-grafika from Getty Images
Barszcz wigilijny thermomix
Barszcz wigilijny w thermomixie to prawdziwa oszczędność czasu i wręcz genialna możliwość zrobienia czegoś wyjątkowego, nie tracąc dwóch godzin sterczenia nad garnkiem.
Składniki
- 4 ks Buraki średniej wielkości
- 2 ks cebule
- 2 zęby czosnku
- 4 ks liście laurowe
- 6 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- sok z cytryny
- 11⁄2 litry wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Przede wszystkim przygotowujemy buraki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naczynia thermomixa. Następnie dodajemy połowę wody (czyli 0,75 litra) oraz wszystkie przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wtedy programujemy thermomix na 30 minut, 100 stopni, prędkość 1. Po tym czasie dodajemy resztę wody, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut na tych samych ustawieniach.
Po skończonym programie zostawiamy barszcz do ostygnięcia.
Barszcz najlepiej smakuje, gdy ma czas „postać” przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Przed podaniem przecedzamy go, dodajemy sok z cytryny do smaku, podgrzewamy i gotowe!