REKLAMA

Źródło: Geo-grafika from Getty Images

Barszcz wigilijny thermomix

Barszcz wigilijny w thermomixie to prawdziwa oszczędność czasu i wręcz genialna możliwość zrobienia czegoś wyjątkowego, nie tracąc dwóch godzin sterczenia nad garnkiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 ks Buraki średniej wielkości Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 4 ks liście laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • 112 litry wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przede wszystkim przygotowujemy buraki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naczynia thermomixa. Następnie dodajemy połowę wody (czyli 0,75 litra) oraz wszystkie przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Krok

Wtedy programujemy thermomix na 30 minut, 100 stopni, prędkość 1. Po tym czasie dodajemy resztę wody, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut na tych samych ustawieniach.

3. Krok

Po skończonym programie zostawiamy barszcz do ostygnięcia.

4. Krok

Barszcz najlepiej smakuje, gdy ma czas „postać” przez kilka godzin lub nawet przez całą noc. Przed podaniem przecedzamy go, dodajemy sok z cytryny do smaku, podgrzewamy i gotowe!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy