REKLAMA

Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty to jedna z tych podstawowych potraw na naszym domowym stole, zwłaszcza podczas świątecznego czasu.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 212 litry wody Dodano do
  • 1 ks wielki burak Dodano do
  • 1 ks mała cebula Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 3 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • 2 łyżki octu jabłkowego Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Zacznij od dużego buraka, który umyj i obierz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczach - buraki tak przygotowane dają najwięcej soku. Moja rada dla Ciebie, to zawsze rękawiczki podczas obierania i tarcia buraków, aby uniknąć zbyt intensywnej czerwieni na rękach.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody i wrzuć do niej startego buraka.

3. Krok

W międzyczasie umyj i obierz cebulę i czosnek. Cebulę przekrój na pół, a czosnek lekko zgnieć.

4. Krok

Kiedy woda z burakami zacznie wrzeć, dodaj do garnka cebulę, czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.

5. Krok

Po tym czasie barszcz przecedź przez sitko, tak aby usunąć z niego warzywa. Zwracaj uwagę na barwę i zapach - powinna być intensywnie czerwona i bardzo aromatyczna.

6. Krok

Do przecedzonego barszczu dodaj sól do smaku, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Jeśli chcesz, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, dodaj więcej soku z cytryny lub octu.

7. Krok

Barszcz podawaj zupełnie sam, jako czerwony rosół, który pełni rolę przystawki do Wigilijnej wieczerzy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy