:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/wCJzIMjklhLrlzdeR2RD/f72975f4809e2ad00502a1d5239e12.jpeg)
Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy
Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony czysty to jedna z tych podstawowych potraw na naszym domowym stole, zwłaszcza podczas świątecznego czasu.
Składniki
- 21⁄2 litry wody
- 1 ks wielki burak
- 1 ks mała cebula
- 4 zęby czosnku
- 1 ks liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dużego buraka, który umyj i obierz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczach - buraki tak przygotowane dają najwięcej soku. Moja rada dla Ciebie, to zawsze rękawiczki podczas obierania i tarcia buraków, aby uniknąć zbyt intensywnej czerwieni na rękach.
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody i wrzuć do niej startego buraka.
W międzyczasie umyj i obierz cebulę i czosnek. Cebulę przekrój na pół, a czosnek lekko zgnieć.
Kiedy woda z burakami zacznie wrzeć, dodaj do garnka cebulę, czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.
Po tym czasie barszcz przecedź przez sitko, tak aby usunąć z niego warzywa. Zwracaj uwagę na barwę i zapach - powinna być intensywnie czerwona i bardzo aromatyczna.
Do przecedzonego barszczu dodaj sól do smaku, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Jeśli chcesz, żeby barszcz był bardziej kwaskowy, dodaj więcej soku z cytryny lub octu.
Barszcz podawaj zupełnie sam, jako czerwony rosół, który pełni rolę przystawki do Wigilijnej wieczerzy.