REKLAMA

Źródło: Canva

Baranek wielkanocny z kubka

Tradycyjny baranek wielkanocny posypany cukrem waniliowym i udekorowany rodzynkami.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
1

Ciasto

  • 1 szkło cukier puder Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 szkło mleko Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 10 spada aromat waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Ornament

  • Rodzynki dla oczu Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W misce wymieszać suche składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.

2. Krok

Do masy stopniowo dodawać skórkę z cytryny, jajka, masło, mleko i esencję waniliową.

3. Krok

Wszystko razem porządnie wymieszać. Powstaje gładkie ciasto, które wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia wielkanocnego baranka. Baranka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.

4. Krok

Po upieczeniu zawiń formę w wilgotną ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia. Następnie wywiń baranka na zewnątrz i udekoruj cukrem waniliowym i rodzynkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy