REKLAMA

Źródło: Canva

Baranek wielkanocny z kubka

Tradycyjny baranek wielkanocny posypany cukrem waniliowym i udekorowany rodzynkami.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
1

Ciasto

  • 1 szkło cukier puder Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 szkło mleko Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 10 spada aromat waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Ornament

  • Rodzynki dla oczu Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W misce wymieszać suche składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.

2. Krok

Do masy stopniowo dodawać skórkę z cytryny, jajka, masło, mleko i esencję waniliową.

3. Krok

Wszystko razem porządnie wymieszać. Powstaje gładkie ciasto, które wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia wielkanocnego baranka. Baranka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.

4. Krok

Po upieczeniu zawiń formę w wilgotną ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia. Następnie wywiń baranka na zewnątrz i udekoruj cukrem waniliowym i rodzynkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy