REKLAMA
Źródło: Canva
Baranek wielkanocny z kubka
Tradycyjny baranek wielkanocny posypany cukrem waniliowym i udekorowany rodzynkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
Ciasto
- 1 szkło cukier puder
- 1 proszek do pieczenia
- 1 szkło mleko
- Skórka z cytryny
- 3 jajko
- 10 spada aromat waniliowy
- szczypta soli
Ornament
- Rodzynki dla oczu
- 1 cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
W misce wymieszać suche składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
2. Krok
Do masy stopniowo dodawać skórkę z cytryny, jajka, masło, mleko i esencję waniliową.
3. Krok
Wszystko razem porządnie wymieszać. Powstaje gładkie ciasto, które wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia wielkanocnego baranka. Baranka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
4. Krok
Po upieczeniu zawiń formę w wilgotną ściereczkę i pozostaw do wyschnięcia. Następnie wywiń baranka na zewnątrz i udekoruj cukrem waniliowym i rodzynkami.