Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą to wyśmienite danie na kolację. Świeże, aromatyczne składniki, pyszne połączenie smaków oraz niezbyt skomplikowany proces przygotowania sprawiają, że to danie będzie idealną opcją na codzienny obiad lub weekendowy posiłek.
Składniki
- 2 duży bakłażany,
- 4 świeże pomidory,
- 200 g mozzarelli,
- cebula,
- pęczek świeżej bazylii,
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek.
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do180 stopni.
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ zostawiając około 1 cm na skórze. Miąższ kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do momentu aż cebula zacznie się szklić.
Dodajemy do patelni pokrojony miąższ bakłażana, smażymy 5-7 min.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do bakłażana na patelni. Dusimy 10 min.
Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię.
Wydrążone pół bakłażana napełniamy farszem, na wierzch układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy w piekarniku przez 20-25 min. do momentu aż mozzarella się roztopi i zrumieni.