REKLAMA

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą to wyśmienite danie na kolację. Świeże, aromatyczne składniki, pyszne połączenie smaków oraz niezbyt skomplikowany proces przygotowania sprawiają, że to danie będzie idealną opcją na codzienny obiad lub weekendowy posiłek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży bakłażany, Dodano do
  • 4 świeże pomidory, Dodano do
  • 200 g mozzarelli, Dodano do
  • cebula, Dodano do
  • pęczek świeżej bazylii, Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek. Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do180 stopni.

2. Krok

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ zostawiając około 1 cm na skórze. Miąższ kroimy w kostkę.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do momentu aż cebula zacznie się szklić.

4. Krok

Dodajemy do patelni pokrojony miąższ bakłażana, smażymy 5-7 min.

5. Krok

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do bakłażana na patelni. Dusimy 10 min.

6. Krok

Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię.

7. Krok

Wydrążone pół bakłażana napełniamy farszem, na wierzch układamy plastry mozzarelli.

8. Krok

Pieczemy w piekarniku przez 20-25 min. do momentu aż mozzarella się roztopi i zrumieni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy