REKLAMA
Źródło: Pexels
Baklawa
Pyszny deser pochodzący z Turcji.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 250 g orzechów laskowych
- 200 g cukier kryształ
- 250 ml wody
- 1 Łyżka miodu
- 1 Łyżka soku z cytryny
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 10 arkuszy filo
- 200 g masło
- roztopionego
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
W rondlu umieść cukier, wodę, miód, sok z cytryny i cukier waniliowy. Zagotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Krok
Włóż do mieszanki orzechy i gotuj przez 5 minut.
3. Krok
Odstaw mieszankę z ognia i odczekaj aż ostygnie.
4. Krok
Przeciągnij orzechy w cieście filo i ułóż w naczyniu do pieczenia.
5. Krok
Na wierzch baklawy połóż kolejne arkusze filo i posmaruj roztopionym masłem.
6. Krok
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupki.