Źródło: King_Louie from Getty Images Signature
Bagietka czosnkowa
Soczysta bagietka czosnkowa z chrupiącą skórką i aksamitnym czosnkowym nadzieniem. Idealna jako przekąska na grillu, imprezie lub do kolacji z ulubioną zupą.
Składniki
Ciasto
- 1 sztuka bagietka
Nadzienie czosnkowe
- 100 g masło
- 4 zęby czosnek
- 2 łyżeczki suszony oregano
- 1⁄2 Szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj bagietkę. Pokrój bagietkę na skos, nie przecinając jej całkowicie. Składać ma się jak harmonijka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj masło czosnkowe. Rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i sól. Wymieszaj.
Napełnij bagietkę. Przy pomocy pędzelka kuchennego napełnij każdą 'kieszeń' bagietki mieszanką masła czosnkowego.
Pieczenie. Owijamy bagietkę folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne 5-10 minut, aż bagietka będzie miała złocistą skórkę.
Podawanie. Podawaj ciepłą, zaraz po upieczeniu. Smacznego!