:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/EumajENCzQzxoXjqKjeF/fb6729412db2e4ae6b74ecab5cb309.jpeg)
Źródło: FB: Varenie je radosť.
Babka z cukinii
Doskonała, miękka babka, która kryje w sobie zdrową warzywa i jest idealna na szybkie śniadanie, lunch lub popołudniową kawę. Ten prosty i smaczny ciasto jest szybki w przygotowaniu i na pewno spodoba się nawet najmłodszym dzieciom.
Składniki
- 200 g cukinia
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 150 g cukier
- 1 szt cukier waniliowy
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 4 szt jajko
- 125 ml olej
- 1 szt skórka cytrynowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyszczamy dynię, ścieramy ją i zostawiamy, aby puściła wodę, którą potem z niej wyciskamy.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
Do mieszanki jajek, cukru i oleju dodajemy startą cukinię i wszystko dobrze mieszamy.
Następnie dodajemy gładką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze mieszamy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy na babkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-60 minut.
Pozwalamy upieczonemu baba do ostygnie, a następnie możemy go podać. Smacznego!