REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť.

Babka z cukinii

Doskonała, miękka babka, która kryje w sobie zdrową warzywa i jest idealna na szybkie śniadanie, lunch lub popołudniową kawę. Ten prosty i smaczny ciasto jest szybki w przygotowaniu i na pewno spodoba się nawet najmłodszym dzieciom.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 200 g cukinia Dodano do
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 1 szt Proszek do pieczenia Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do
  • 125 ml olej Dodano do
  • 1 szt skórka cytrynowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Oczyszczamy dynię, ścieramy ją i zostawiamy, aby puściła wodę, którą potem z niej wyciskamy.

2. Krok

W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i kontynuujemy ubijanie, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.

3. Krok

Do mieszanki jajek, cukru i oleju dodajemy startą cukinię i wszystko dobrze mieszamy.

4. Krok

Następnie dodajemy gładką mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze mieszamy.

5. Krok

Ciasto wlewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy na babkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-60 minut.

6. Krok

Pozwalamy upieczonemu baba do ostygnie, a następnie możemy go podać. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy