:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A9z_BBnZeqifwYKxW9Z0/083e1e93d2a7c7de80340cc5a73ef4.jpeg)
Źródło: FB: Milion przepisów na Pyszne ciasta
Babka ucierana
Tradycyjny polski deser, który można podawać z polewą czekoladową, dżemem czy też samym, bez dodatków.
Składniki
- 4 Sztuka jajka
- 250 g cukier
- 250 g Mąka
- 125 g masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę do babki, smarując ją masłem i posypując bułką tartą.
W dużej misce, ucieraj jajka z cukrem na puch, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Rozpuść masło i ostudź, następnie dodaj do masy jajecznej.
W osobnej misce wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając do połączenia składników.
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 60 minut, aż babka będzie złota i suchy patyczek wyjdzie czysty po wbiciu w środek ciasta.
Po upieczeniu, zostaw babkę w formie na 10 minut, a potem wyłóż na kratkę do ostygnięcia.