REKLAMA

Źródło: FB: Milion przepisów na Pyszne ciasta

Babka ucierana

Tradycyjny polski deser, który można podawać z polewą czekoladową, dżemem czy też samym, bez dodatków.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 4 Sztuka jajka Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 250 g Mąka Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę do babki, smarując ją masłem i posypując bułką tartą.

2. Krok

W dużej misce, ucieraj jajka z cukrem na puch, aż masa stanie się jasna i puszysta.

3. Krok

Rozpuść masło i ostudź, następnie dodaj do masy jajecznej.

4. Krok

W osobnej misce wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając do połączenia składników.

5. Krok

Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 60 minut, aż babka będzie złota i suchy patyczek wyjdzie czysty po wbiciu w środek ciasta.

6. Krok

Po upieczeniu, zostaw babkę w formie na 10 minut, a potem wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy