REKLAMA
Źródło: Pexels
Babka piaskowa
Przepis na klasyczne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 4 jajka
- 1 szkło cukier kryształ
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkło margaryny
- 1 Łyżka kakao
- odrobina oleju
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. W misce wymieszaj jajka z cukrem i dokładnie ubij, dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, następnie margarynę. Wymieszaj składniki na gładką masę. Podziel ciasto na dwie części i do jednej dodaj kakao. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a dno posmaruj olejem. Ciasto wlej do formy na przemian czarną i białą masą. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Polej lukrem lub wybranymi dekoracjami.