REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nS9hxdjKjTyLw_r-eQdz/9d3195bf6c78b1e0a93baefe5787fa.jpeg)
Babka marmurkowa na oleju
Prosty przepis na doskonały babka.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 1 kubek cukier kryształ
- 1⁄2 kubek olej
- 1 kawałek proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 11⁄4 kubek mleko
- 3 jajko
- skórka cytrynowa
- 1 łyżka stołowa kakao
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki w misce. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko i mieszamy do gładkości.
2. Krok
Podzielmy masę na dwie połowy. Do jednej dodajemy trochę startej skórki z cytryny, a do drugiej kakao (zamiast kakao możesz dodać rozpuszczoną czekoladę).
3. Krok
Formę na babkę smarujemy i wysypujemy bułką tartą, a na przemian wlewamy jasną i ciemną masę.
4. Krok
Pieczę je w rozgrzanych piecu do 230 C przez około 10 minut, a następnie obniżam temperaturę do 180 C i pieczę dalej. Kubeł ma 3 dcl.