REKLAMA

Źródło: zi3000 from Getty Images

Babka drożdżowa wilgotna

To tradycyjny, polski przepis na wilgotną i pyszną babkę drożdżową. Idealny na świąteczny stół lub jako deser na weekend.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g drożdży świeżych Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 200 ml Mleka Dodano do
  • 3 Sztuka jajka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do

Nadzienie

  • 200 g rodzynek Dodano do
  • 2 łyżki rumu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Krok

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, jajka, masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

3. Krok

Rodzynki moczymy w rumie.

4. Krok

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy do niego rodzynki z rumem i wyrabiamy jeszcze raz. Następnie ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

5. Krok

Piecemy babkę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

6. Krok

Udekoruj ciasto według własnego uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy