Źródło: zi3000 from Getty Images
Babka drożdżowa wilgotna
To tradycyjny, polski przepis na wilgotną i pyszną babkę drożdżową. Idealny na świąteczny stół lub jako deser na weekend.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 200 ml Mleka
- 3 Sztuka jajka
- 100 g masla
Nadzienie
- 200 g rodzynek
- 2 łyżki rumu
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, jajka, masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Rodzynki moczymy w rumie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy do niego rodzynki z rumem i wyrabiamy jeszcze raz. Następnie ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Piecemy babkę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Udekoruj ciasto według własnego uznania.