REKLAMA

Źródło: Canva

Babka bezglutenowa

Doskonały bezglutenowy babka ze złotym ziarnem. Bezglutenowy babka nie zawiera mąki i smakuje równie dobrze jak tradycyjny babka.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 5 szt duże jajka Dodano do
  • 100 ml olej Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 3 szt Golden cob (proszek) Dodano do
  • 3 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • starty kokos Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dobrym poradnikiem jest, kiedy zaczynamy ubijać najpierw czyste białka, a po chwili dodajemy połowę cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy drugą połowę cukru.

2. Krok

Do białek dodajemy ubite żółtka i delikatnie mieszamy.

3. Krok

Wtedy dodajemy złote klasy, kakao i proszek do pieczenia do ciasta. Wskazówka: Jeśli chcemy mieć połowę białego i połowę brązowego ciasta, podzielmy ciasto na 2 połówki i dodajmy kakao tylko do jednej z nich.

4. Krok

Olej dodajemy na końcu.

5. Krok

Tak przygotowane ciasto na babkę bezglutenową wylewamy do natłuszczonej i posypanej kokosem formy.

6. Krok

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez kilka minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Możemy przeprowadzić test z pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta, a jeśli jest sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy