Źródło: Canva
Babka bezglutenowa
Doskonały bezglutenowy babka ze złotym ziarnem. Bezglutenowy babka nie zawiera mąki i smakuje równie dobrze jak tradycyjny babka.
Składniki
- 5 szt duże jajka
- 100 ml olej
- 200 g cukier kryształ
- 3 szt Golden cob (proszek)
- 3 łyżka stołowa kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- starty kokos
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dobrym poradnikiem jest, kiedy zaczynamy ubijać najpierw czyste białka, a po chwili dodajemy połowę cukru. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy drugą połowę cukru.
Do białek dodajemy ubite żółtka i delikatnie mieszamy.
Wtedy dodajemy złote klasy, kakao i proszek do pieczenia do ciasta. Wskazówka: Jeśli chcemy mieć połowę białego i połowę brązowego ciasta, podzielmy ciasto na 2 połówki i dodajmy kakao tylko do jednej z nich.
Olej dodajemy na końcu.
Tak przygotowane ciasto na babkę bezglutenową wylewamy do natłuszczonej i posypanej kokosem formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez kilka minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Możemy przeprowadzić test z pomocą wykałaczki. Wbijamy ją do ciasta, a jeśli jest sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone.