Źródło: martince2 from Getty Images
Babeczki bananowe
Są nie tylko pyszne na śniadanie lub jako zdrowa popołudniowa przekąska, ale ich prostota przygotowania przekona każdego. Ponadto, jeśli masz w domu przejrzałe banany, których prawdopodobnie nie włożyłbyś do jogurtu, ten przepis jest idealnym sposobem na ich wykorzystanie.
Składniki
- 2 szt Przejrzałe banany
- 150 g Gładka mąka
- 100 g Cukier
- 1 szt jajko
- 60 g Masło
- 1 Łyżka Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 1 Łyżka Esencja waniliowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce ubij jajka z cukrem na pianę. Jeśli chcesz, aby babeczki były bardziej napowietrzone, postaraj się utworzyć jak najwięcej bąbelków w jajku.
Dodaj roztopione masło i zblendowane banany.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Na koniec dodaj esencję waniliową. Ciasto powinno być jednolite, ale należy uważać, aby pozostawić je nieco szorstkie, tym bardziej puszyste będą muffinki.
Wlej ciasto do przygotowanych foremek i piecz przez około 25 minut.