REKLAMA

Źródło: Pixabay: ponce_photography

Autentyczny włoski sernik z ricottą

Wykonany z kremowego i miękkiego sera ricotta zamiast zwykłego serka śmietankowego, ten sernik ma lżejszy, wyraźnie włoski akcent w porównaniu do jego amerykańskiego odpowiednika.

REKLAMA

Składniki

porcje
9
  • 2 filiżanki sera ricotta Dodano do
  • 1 filiżanka cukru Dodano do
  • 6 duże jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeżej, drobno startej skórki z cytryny Dodano do
  • 14 filiżanka Mąki uniwersalnej Dodano do
  • 14 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 filiżanka Ciężkiej śmietany Dodano do
  • 1 Gotowe ciasto kruche lub krakersy Graham Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 175°C (350°F). Mała wskazówka: zawsze rozgrzewaj piekarnik przed rozpoczęciem mieszania składników, ponieważ daje to wystarczająco dużo czasu na osiągnięcie wymaganej temperatury.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj ser ricotta i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmień łyżkę na drewnianą lub szpatułkę, gdy cukier zostanie zintegrowany, metalowe narzędzia mogą czasami sprawić, że ser będzie miał lekko metaliczny posmak.

3. Krok

Ubijaj jajka jedno po drugim i upewnij się, że masa jest dobrze połączona po każdym jajku. Nie dodawaj wszystkich jajek na raz, ponieważ utrudni to uzyskanie gładkiej masy.

4. Krok

Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Skórka z cytryny jest tutaj kluczowym składnikiem, nadającym sernikowi prawdziwie włoski posmak i zawsze lepiej jest użyć świeżej skórki z cytryny niż butelkowanej, aby uzyskać świeższy smak.

5. Krok

Teraz delikatnie wmieszaj mąkę uniwersalną i sól. Nie ma potrzeby przesiewania, wystarczy upewnić się, że nie ma grudek.

6. Krok

Wymieszać z ciężką śmietaną, dzięki czemu sernik stanie się bardziej kremowy, bogaty i doda odrobinę dekadencji.

7. Krok

Wlej masę serową do skorupki i piecz przez około 1 godzinę lub do zastygnięcia. Najlepszym sposobem na sprawdzenie jest lekkie żonglowanie patelnią, powinna ona podskakiwać jako jedna całość, a nie falować.

8. Krok

Przed pokrojeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ serniki z ricotty mogą być dość miękkie, gdy są gorące, a po ostygnięciu twardnieją.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy