Źródło: Jennifer for Adobe Stock
Aromatyczne orientalne ciasteczka anyżowe na Boże Narodzenie
Ten wspaniały przepis na ciasteczka anyżowe zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia i słodkimi zapachami z kuchni mojej babci. Co roku przygotowujemy te pyszne ciasteczka i podtrzymujemy rodzinną świąteczną tradycję. Waga aptekarska mojej babci jest oczywiście również używana do określenia idealnej mieszanki anyżu i cukru.
Składniki
- 3 jajka
- 250 g cukier
- 1 Łyżeczka Anyż, mielony
- 375 g Mąka
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować ciasteczka anyżowe, najpierw ubij jajka w misce, aż się spienią. Upewnij się, że jajka są naprawdę dobrze ubite, ponieważ pomoże to zapewnić, że ciasteczka będą później ładne i puszyste.
Teraz powoli dodaj cukier i mielony anyż i wszystko dobrze wymieszaj. Dobra mieszanka jest kluczowa dla smaku i sukcesu ciastek, więc poświęć na to trochę czasu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj tę mieszankę do masy jajecznej i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do miski.
Teraz najważniejsza część: odstaw ciasto na co najmniej 24 godziny, a najlepiej nawet na 48 godzin. Ten czas odpoczynku jest ważny, aby smak anyżu mógł się odpowiednio rozwinąć, a ciasteczka nabrały później niepowtarzalnego smaku.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni. Wytnij ciasteczka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasteczka anyżowe przez około 10-12 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Każdy piekarnik jest nieco inny, więc obserwuj ciasteczka, aby upewnić się, że się nie przypalają. Udekoruj ciasteczka anyżowe według uznania i ciesz się smakiem.