Źródło: Freepik
Aromatyczna zupa porowa
Zupa porowa jest idealna na chłodne dni i doskonale smakuje podana z chrupiącym pieczywem lub grzankami.
Składniki
- 3 porów
- plastry dokładnie umyte i pokrojone w
- 2 ziemniaki
- obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki másla
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie Świeże zioła np natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj pokrojone pora do garnka i kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż por zmięknie.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki i bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub przelej część zupy do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję. Możesz również zostawić nieco kawałków pora i ziemniaków, jeśli wolisz zupę z lekką teksturą.
5. Wlej śmietanę kremówkę do garnka i delikatnie wymieszaj. Podgrzej zupę na niskim ogniu przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Sprawdź smak i dostosuj przyprawy według własnych preferencji.
7. Przełóż zupę porową do miseczek. Możesz udekorować zupę świeżymi ziołami.