REKLAMA
Źródło: Canva
Żurek
Klasyczna polska zupa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg ziemniaków
- 500 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki masło
- 2 litry wywaru z kurczaka lub warzyw
- sól i pieprz do smaku
- 1⁄2 kg kiełbasy białej
- 4 jaja na twardo
- 1 cebula
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Krok
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
3. Krok
Kiełbasę pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku. Smaż przez kilka minut.
4. Krok
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wywar. Gotuj przez 15 minut.
5. Krok
Dodaj śmietanę i kwas żurawinowy lub kiszoną kapustę. Dopraw dla smaku solą i pieprzem.
6. Krok
Dodaj ugotowane ziemniaki i gotuj jeszcze przez kilka minut.
7. Krok
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie piórka, dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż razem przez kilka minut.
8. Krok
Na talerzu ułóż kiełbasę, cebulę, jajko na twardo pokrojone na ćwiartki i zalej gorącym żurkiem.