REKLAMA

Źródło: KubicaStone from Getty Images

Żurek wigilijny

Żurek to tradycyjna polska zupa świąteczna z grzybami.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło zakwasu na żur Dodano do
  • 1 ks marchewka Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 12 ks selera Dodano do
  • 3 ks liscie alurowe Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
  • 1 łyzeczka majeranku Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 szkło grzybów suszonych Dodano do
  • 1 łyzka masla Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • ziemniaki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Grzyby namoczyć na noc w wodzie.

2. Krok

Ugotować bulion: oczyścić i posiekać marchew, pietruszkę, seler.

3. Krok

Do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i masło.

4. Krok

Gotować z dodanymi grzybami wraz z wodą, w której się moczyły.

5. Krok

Dodaj zakwas do wywaru, gdy warzywa będą miękkie.

6. Krok

Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.

7. Krok

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

8. Krok

Gorącym żurkiem zalać ziemniaki na talerzu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy