REKLAMA
Źródło: KubicaStone from Getty Images
Żurek wigilijny
Żurek to tradycyjna polska zupa świąteczna z grzybami.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 szkło zakwasu na żur
- 1 ks marchewka
- 1 ks Pietruszka
- 1⁄2 ks selera
- 3 ks liscie alurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyzeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 szkło grzybów suszonych
- 1 łyzka masla
- 2 l wody
- ziemniaki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Grzyby namoczyć na noc w wodzie.
2. Krok
Ugotować bulion: oczyścić i posiekać marchew, pietruszkę, seler.
3. Krok
Do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i masło.
4. Krok
Gotować z dodanymi grzybami wraz z wodą, w której się moczyły.
5. Krok
Dodaj zakwas do wywaru, gdy warzywa będą miękkie.
6. Krok
Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
7. Krok
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
8. Krok
Gorącym żurkiem zalać ziemniaki na talerzu.