REKLAMA

Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy

Zupa Zalewajka Tradycyjna

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zupy zalewajka, której historia sięga średniowiecza. Jest to jedna z najstarszych zup, którą przygotowywano na bazie zakwasu żurkowego. Poniższy przepis przedstawia, jak przyrządzić tradycyjną zupę zalewajka

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 ml zakwasu na żur Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • 500 g białej kiełbasy surowej Dodano do
  • 300 g wędzonego boczku Dodano do
  • 400 g pieczarek Dodano do
  • 800 g ziemniaków Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • ziaren ziela angielskiego i liści laurowych Dodano do
  • spora ilość majeranku Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Do garnka włożyć kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie.

2. Krok

Zalać wodą i gotować do miękkości.

3. Krok

Wyjmij boczek i kiełbasę i pozostaw do ostygnięcia.

4. Krok

Pokroić ziemniaki w kostkę.

5. Krok

Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

6. Krok

Pieczarki pokroić w plasterki.

7. Krok

Umieścić cebulę i czosnek na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na średnim ogniu. Wyjąć cebulę i dodać grzyby na tę samą patelnię.

8. Krok

Dodaj ziemniaki do wody, w której gotowała się kiełbasa i dodaj zakwas. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

9. Krok

Pokrój kiełbasę na plasterki. Boczek pokroić w paski.

10. Krok

Dodaj mięso do zupy. Dodaj podsmażoną cebulę, pieczarki, majeranek, sól i pieprz. Gotuj całość przez kolejne 5 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy