Źródło: FB: Proste przepisy na pyszne potrawy
Zupa Zalewajka Tradycyjna
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zupy zalewajka, której historia sięga średniowiecza. Jest to jedna z najstarszych zup, którą przygotowywano na bazie zakwasu żurkowego. Poniższy przepis przedstawia, jak przyrządzić tradycyjną zupę zalewajka
Składniki
- 500 ml zakwasu na żur
- 2 l wody
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 300 g wędzonego boczku
- 400 g pieczarek
- 800 g ziemniaków
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- spora ilość majeranku
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Do garnka włożyć kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie.
Zalać wodą i gotować do miękkości.
Wyjmij boczek i kiełbasę i pozostaw do ostygnięcia.
Pokroić ziemniaki w kostkę.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Umieścić cebulę i czosnek na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na średnim ogniu. Wyjąć cebulę i dodać grzyby na tę samą patelnię.
Dodaj ziemniaki do wody, w której gotowała się kiełbasa i dodaj zakwas. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pokrój kiełbasę na plasterki. Boczek pokroić w paski.
Dodaj mięso do zupy. Dodaj podsmażoną cebulę, pieczarki, majeranek, sól i pieprz. Gotuj całość przez kolejne 5 minut.