Źródło: Pixabay
Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku to klasyczna, przepyszna zupa, która jest idealna na obiad. Można ją podać z kromkami świeżego chleba czy grzankami. Receptura jest prosta i szybka do wykonania.
Składniki
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 1 The Onion
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 ziemniak
- 1 Łyżka masla
- 11⁄2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- kromki chleba lub grzanki do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę z czosnkiem i dusź, aż będą szkliste.
Dodaj pokrojone warzywa i dusz przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do warzyw zielony groszek, podsmaż chwilę.
Zalej warzywa bulionem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zblenduj na gładko, jeśli jest za gęsta – dodaj trochę wody i dopraw jeszcze raz.
Podawaj z kromkami świeżego chleba lub grzankami.