REKLAMA

Źródło: Pixabay

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku to klasyczna, przepyszna zupa, która jest idealna na obiad. Można ją podać z kromkami świeżego chleba czy grzankami. Receptura jest prosta i szybka do wykonania.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g mrożonego zielonego groszku Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 seler Dodano do
  • 1 pietruszka (korzeń) Dodano do
  • 1 ziemniak Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 112 l bulionu warzywnego Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • kromki chleba lub grzanki do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

2. Krok

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę z czosnkiem i dusź, aż będą szkliste.

3. Krok

Dodaj pokrojone warzywa i dusz przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Krok

Dodaj do warzyw zielony groszek, podsmaż chwilę.

5. Krok

Zalej warzywa bulionem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Krok

Zupę zblenduj na gładko, jeśli jest za gęsta – dodaj trochę wody i dopraw jeszcze raz.

7. Krok

Podawaj z kromkami świeżego chleba lub grzankami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy