REKLAMA
Źródło: irynamelnykphotos from Canva
Zupa z pieczonej dyni hokkaido
Przepis na zupę z pieczonej dyni hokkaido, która jest jedną z typowych jesiennych zup.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg dynia Hokkaido
- 2 szt The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 1 l Bulion warzywny
- 200 ml Bita śmietana
- 2 łyżki Masło
- sól i pieprz
- Papryka mielona
- Szczypta gałki muszkatołowej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Oczyść dynię i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Krok
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Roztopić masło w rondlu i podsmażyć cebulę i czosnek.
3. Krok
Umieścić dynię w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez około 45 minut. T
4. Krok
Gdy dynia będzie miękka, dodaj ją do pieczonych warzyw, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu.
5. Krok
Następnie zmiksuj zupę na gładką masę i dodaj bitą śmietanę.
6. Krok
Dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.