REKLAMA

Źródło: phbcz from Getty Images

Zupa z kalafiora z jajkiem

Ta smaczna i pożywna zupa jest idealna na zimne dni. Można ją przygotować również jako szybki obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Główne składniki

  • 1 szt średniej wielkości kalafior Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt ząbek czosnku Dodano do
  • 2 l woda Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 150 ml krem do gotowania Dodano do

Przyprawy

  • 1 łyżka Sól Dodano do
  • 12 łyżka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 łyżka gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw oczyść kalafior i podziel go na mniejsze różyczki.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku.

3. Krok

Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zacznie się brązowić.

4. Krok

Dodaj kalafior do patelni i smaż go razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut.

5. Krok

Następnie dodaj wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Krok

Jeśli woda zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj do miękkości.

7. Krok

Kiedy kalafior jest miękki, dodaj do zupy śmietanę i ubite jajko. Pozostaw wszystko razem na chwilę, aby się gotować.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy