REKLAMA

Źródło: phbcz from Getty Images

Zupa z kalafiora z jajkiem

Ta smaczna i pożywna zupa jest idealna na zimne dni. Można ją przygotować również jako szybki obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Główne składniki

  • 1 szt średniej wielkości kalafior Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt ząbek czosnku Dodano do
  • 2 l woda Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 150 ml krem do gotowania Dodano do

Przyprawy

  • 1 łyżka Sól Dodano do
  • 12 łyżka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 łyżka gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw oczyść kalafior i podziel go na mniejsze różyczki.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku.

3. Krok

Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zacznie się brązowić.

4. Krok

Dodaj kalafior do patelni i smaż go razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut.

5. Krok

Następnie dodaj wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Krok

Jeśli woda zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj do miękkości.

7. Krok

Kiedy kalafior jest miękki, dodaj do zupy śmietanę i ubite jajko. Pozostaw wszystko razem na chwilę, aby się gotować.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy