REKLAMA
Źródło: phbcz from Getty Images
Zupa z kalafiora z jajkiem
Ta smaczna i pożywna zupa jest idealna na zimne dni. Można ją przygotować również jako szybki obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Główne składniki
- 1 szt średniej wielkości kalafior
- 2 szt The Onion
- 2 szt ząbek czosnku
- 2 l woda
- 1 Łyżka masło
- 2 szt jajka
- 150 ml krem do gotowania
Przyprawy
- 1 łyżka Sól
- 1⁄2 łyżka pieprz czarny mielony
- 1 łyżka gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Najpierw oczyść kalafior i podziel go na mniejsze różyczki.
2. Krok
Obierz i drobno posiekaj cebulę i ząbki czosnku.
3. Krok
Na patelni roztop masło i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zacznie się brązowić.
4. Krok
Dodaj kalafior do patelni i smaż go razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut.
5. Krok
Następnie dodaj wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Krok
Jeśli woda zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj do miękkości.
7. Krok
Kiedy kalafior jest miękki, dodaj do zupy śmietanę i ubite jajko. Pozostaw wszystko razem na chwilę, aby się gotować.