REKLAMA
Źródło: FB: DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤
Zupa wielkanocna z wędzonki
Tradycyjna zupa wielkanocna z wędzonki z jajkiem.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 2 liść laurowy
- 100 ml krem do gotowania
- 2 l Bulion mięsny z szynki boczku i kiełbasy
- 12 jajko
- kminek mielony
- sól
- ocet
- Szczypiorek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Najważniejszy dla zupy wielkanocnej jest wywar mięsny, który przygotowujemy z szynki, boczku i kiełbasy.
2. Krok
Do bulionu dodać pokrojone ziemniaki i przyprawy - mielony kminek, mielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Dodaj mało soli, bo zazwyczaj rosół z kiełbasą jest wystarczająco słony.
3. Krok
Gdy ziemniaki będą gotowane do miękkości, dodaj do zupy gotującą się śmietanę.
4. Krok
Do zupy dodać jajka, gdy zacznie się gotować. Surowe jajko nałożyć na chochlę i szybko włożyć do zupy. Nie mieszaj zupy, aby jajka pozostały w całości.
5. Krok
Przed końcem gotowania doprawić zupę wielkanocną octem i szczypiorkiem.