Zupa tajska Tom Yum
Zupa Tom Yum to tradycyjna tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym. Charakteryzuje się charakterystycznym pikantno-kwaśnym smakiem i aromatem.
Składniki
- 12 szt obrane krewetki
- 8 szt Grzyby
- 1 szt Imbir galangal
- 1 Kawałek czerwona cebula
- 2 Kawałek pomidor
- 1 szt Tajska trawa cytrynowa
- 100 g filet z kurczaka
- 2 szt grüne Chilischote
- 1 Kawałek Wapno
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz krewetki.
Źródło: Youtube
Drobno posiekaj grzyby i imbir.
Źródło: Youtube
Cebulę pokroić w plasterki, pomidory w ćwiartki.
Źródło: Youtube
Tajskie liście - trawa cytrynowa lub liście limonki Pokrój makrut w paski.
Źródło: Youtube
Przygotować bulion krewetkowy. Po ugotowaniu wyjąć krewetki przez sito.
Dodaj posiekaną trawę i imbir do bulionu.
Źródło: Youtube
Dodaj cebulę, kurczaka, grzyby, pomidory i sól. Wszystko dobrze wymieszać.
Źródło: Youtube
Po chwili gotowania dodaj do zupy mleko kokosowe, sos rybny i sos tom yum. Dodaj również posiekane chili.
Źródło: Youtube
Po chwili gotowania dodaj do zupy Tom Yum sok z cytryny i mąkę kukurydzianą.
Źródło: Youtube