REKLAMA
Źródło: Canva
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami to smaczna i sycąca potrawa, która jest popularna w Polsce. Spróbujcie wersji bezmięsnej.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg szczawiu
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz dla smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
Ziemniaki umyj i pokrój na kawałki. Szczaw umyj i oddziel łodygi od liści. Jajka ugotuj na twardo. Cebulę i czosnek pokrój drobno. W garnku zagotuj wodę i wrzuć ziemniaki, liście szczawiu, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odsiej warzywa i zmiksuj je z wywarem z ziół, aż powstanie gładka zupa. Włóż zupę z powrotem do garnka, dodaj śmietanę i dopraw dla smaku solą i pieprzem. Podawaj ciepłą z jajkiem.