REKLAMA

Źródło: peredniankina from Getty Images

Zupa szczawiowa przepis babci

Klasyczna zupa szczawiowa, taka jaką robiła babcia. Idealna na wiosenne i letnie dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Objętość szczaw Dodano do
  • 2 Okulary bulion warzywny Dodano do
  • 3 Okulary woda Dodano do
  • 2 Sztuka ziemniaki Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 100 g śmietana 18% Dodano do
  • 3 Sztuka jaja Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj bulion warzywny z wodą.

2. Krok

Szczaw opłucz, osusz i pokrój na drobne kawałki.

3. Krok

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

4. Krok

Cebulę obierz i posiekaj.

5. Krok

Do garnka z bulionem dodaj pokrojone ziemniaki, szczaw i cebulę. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

6. Krok

W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, a następnie je obierz i pokrój.

7. Krok

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj.

8. Krok

Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

9. Krok

Przed podaniem dodaj do zupy pokrojone jaja. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy