REKLAMA
Źródło: peredniankina from Getty Images
Zupa szczawiowa przepis babci
Klasyczna zupa szczawiowa, taka jaką robiła babcia. Idealna na wiosenne i letnie dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 Objętość szczaw
- 2 Okulary bulion warzywny
- 3 Okulary woda
- 2 Sztuka ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 100 g śmietana 18%
- 3 Sztuka jaja
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W dużym garnku zagotuj bulion warzywny z wodą.
2. Krok
Szczaw opłucz, osusz i pokrój na drobne kawałki.
3. Krok
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. Krok
Cebulę obierz i posiekaj.
5. Krok
Do garnka z bulionem dodaj pokrojone ziemniaki, szczaw i cebulę. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
6. Krok
W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, a następnie je obierz i pokrój.
7. Krok
Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj.
8. Krok
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Krok
Przed podaniem dodaj do zupy pokrojone jaja. Smacznego!