:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/gjJdDY940vvk2Iu7VJXa/f8e0303141364ce613e751ad74d510.jpeg)
Źródło: BARRI12 from Getty Images
Zupa rybna
Składniki
- 2 kg ryb
- 1 duży cebula
- 2 marchewki
- Pietruszka
- 1 por
- 2 listy laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- łyżka octu
- 3 łyżki masla
- 3 łyżki mąki
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Rybę oczyszczamy, myjemy, następnie wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, por, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Przygotowany wywar odcedzamy, oddzielając rybę i warzywa.
Następnie zabieramy się za przygotowanie zasmażki. Na patelni rozgrzewamy masło, a potem dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż zasmażka zacznie zmieniać kolor na złoty. Następnie dodajemy do niej trochę gorącego wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Gotową zasmażkę dodajemy do wywaru, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Do zupy dodajemy mięso z ryby - najlepiej jeśli są to filety bez ości. Na koniec doprawiamy zupę octem lub sokiem z cytryny oraz solą do smaku.
Podajemy gorącą, posypaną drobno posiekaną pietruszką.