REKLAMA

Źródło: BARRI12 from Getty Images

Zupa rybna

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kg ryb Dodano do
  • 1 duży cebula Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • Pietruszka Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • kilka ziaren ziela angielskiego Dodano do
  • kilka ziaren pieprzu Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • łyżka octu Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 3 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Rybę oczyszczamy, myjemy, następnie wkładamy do dużego garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, por, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

2. Krok

Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Przygotowany wywar odcedzamy, oddzielając rybę i warzywa.

3. Krok

Następnie zabieramy się za przygotowanie zasmażki. Na patelni rozgrzewamy masło, a potem dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż zasmażka zacznie zmieniać kolor na złoty. Następnie dodajemy do niej trochę gorącego wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

4. Krok

Gotową zasmażkę dodajemy do wywaru, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Do zupy dodajemy mięso z ryby - najlepiej jeśli są to filety bez ości. Na koniec doprawiamy zupę octem lub sokiem z cytryny oraz solą do smaku.

5. Krok

Podajemy gorącą, posypaną drobno posiekaną pietruszką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy