Źródło: kabVisio for Getty Images
Zupa porowa z mięsem mielonym - Comfort Food
Tę zupę porową z mięsem mielonym przygotowywałam niezliczoną ilość razy, ponieważ jest ona ulubionym daniem mojej rodziny. Jest cudownie aromatyczna, obfita i rozgrzewająca - w sam raz na chłodne dni. Ale smakuje również wyśmienicie w okresie przejściowym lub w nieco chłodniejsze wiosenne dni.
Składniki
- 500 g pory
- 500 g Mieszane mięso mielone
- 1 średni rozmiar cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 l bulion wołowy
- 200 ml Krem
- 1 Tablespoon olej
- sól
- pieprz
- Papryki
- Gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby ugotować zupę porową z mielonym mięsem, zacznij od mielonego mięsa. Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj mięso mielone. Lubię, gdy mięso jest ładne, kruche i brązowe, więc zawsze smażę je dość długo. Nie zapomnij doprawić go solą, pieprzem i papryką.
Podczas gdy mięso się rumieni, posiekaj cebulę i czosnek i dodaj je do mięsa. To samo dotyczy tutaj: nie spiesz się. Cebula i czosnek powinny być ładne i złocistobrązowe, co nada zupie jeszcze więcej smaku.
Teraz przechodzimy do pora. Pokrój go w cienkie krążki i dokładnie umyj. Zawsze umieszczam krążki pora w misce z zimną wodą, a następnie lekko nimi obracam. To wypłukuje piasek, który często jest jeszcze ukryty w warstwach pora.
Dodaj pora do mięsa i cebuli na patelni i podsmaż wszystko razem, aż por zmięknie. Wymagana jest tutaj cierpliwość: pozwól porowi dusić się przez naprawdę długi czas, powinien prawie się rozpaść. Dzięki temu zupa będzie później wyjątkowo kremowa.
Teraz czas na bulion. Wlej go na patelnię i pozostaw zupę na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Smakuj zupę od czasu do czasu i dopraw w razie potrzeby. Pamiętaj, że wywar zawiera również sól, więc bądź ostrożny z jej dodawaniem.
Na koniec dodaj śmietanę do zupy porowej z mięsem mielonym. Zawsze używam wersji pełnotłustej, ponieważ nadaje zupie wspaniałą kremową konsystencję. Ale oczywiście można też wybrać wersję o niższej zawartości tłuszczu. Ponownie krótko zagotuj zupę, a następnie dopraw ją do smaku po raz ostatni.