REKLAMA

Źródło: kabVisio for Getty Images

Zupa porowa z mięsem mielonym - Comfort Food

Tę zupę porową z mięsem mielonym przygotowywałam niezliczoną ilość razy, ponieważ jest ona ulubionym daniem mojej rodziny. Jest cudownie aromatyczna, obfita i rozgrzewająca - w sam raz na chłodne dni. Ale smakuje również wyśmienicie w okresie przejściowym lub w nieco chłodniejsze wiosenne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g pory Dodano do
  • 500 g Mieszane mięso mielone Dodano do
  • 1 średni rozmiar cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 l bulion wołowy Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
  • 1 Tablespoon olej Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • Papryki Dodano do
  • Gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Aby ugotować zupę porową z mielonym mięsem, zacznij od mielonego mięsa. Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj mięso mielone. Lubię, gdy mięso jest ładne, kruche i brązowe, więc zawsze smażę je dość długo. Nie zapomnij doprawić go solą, pieprzem i papryką.

2. Krok

Podczas gdy mięso się rumieni, posiekaj cebulę i czosnek i dodaj je do mięsa. To samo dotyczy tutaj: nie spiesz się. Cebula i czosnek powinny być ładne i złocistobrązowe, co nada zupie jeszcze więcej smaku.

3. Krok

Teraz przechodzimy do pora. Pokrój go w cienkie krążki i dokładnie umyj. Zawsze umieszczam krążki pora w misce z zimną wodą, a następnie lekko nimi obracam. To wypłukuje piasek, który często jest jeszcze ukryty w warstwach pora.

4. Krok

Dodaj pora do mięsa i cebuli na patelni i podsmaż wszystko razem, aż por zmięknie. Wymagana jest tutaj cierpliwość: pozwól porowi dusić się przez naprawdę długi czas, powinien prawie się rozpaść. Dzięki temu zupa będzie później wyjątkowo kremowa.

5. Krok

Teraz czas na bulion. Wlej go na patelnię i pozostaw zupę na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut. Smakuj zupę od czasu do czasu i dopraw w razie potrzeby. Pamiętaj, że wywar zawiera również sól, więc bądź ostrożny z jej dodawaniem.

6. Krok

Na koniec dodaj śmietanę do zupy porowej z mięsem mielonym. Zawsze używam wersji pełnotłustej, ponieważ nadaje zupie wspaniałą kremową konsystencję. Ale oczywiście można też wybrać wersję o niższej zawartości tłuszczu. Ponownie krótko zagotuj zupę, a następnie dopraw ją do smaku po raz ostatni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy